Det norske samfunnet har endret seg gjennom de senere tiår. En relativt stabil enhetskultur er blitt avløst av et større kulturelt, etnisk og religiøst mangfold. Et mangfold som naturlig nok i stadig større grad også gjenspeiler seg i Forsvaret.
Hvor stort er dette mangfoldet i Forsvaret i dag? Hvordan vil dette sannsynligvis utvikle seg i et ti til tjue års perspektiv? Hvilke konsekvenser vil denne utviklingen få for Forsvaret, og særlig for organiseringen av den geistlige betjeningen av Forsvarets personell? Hvordan skal Forsvaret i fremtiden ivareta retten til fri religionsutøvelse? Med hvilket utgangspunkt skal en drive etikkopplæring?
I april 2008 ga Feltprosten teologisk fagråd i Feltprestkorpset (FPK) i oppdrag å gå inn i disse spørsmålene for å gi en faktabasert plattform for en åpen debatt om organiseringen av den geistlige betjeningen i Forsvaret. Fagrådet har gjort en formidabel innsats og har på svært kort tid levert en godt fundamentert, spennende og spenstig rapport.
Når vi nå legger rapporten frem i sin helhet er det for å invitere til en åpen høring både innad i FPK, i Forsvaret, kirken og i samfunnet for øvrig. Vi tror det er viktig å ta debatten først – og trekke konklusjonene i etterkant. Rapporten står for fagrådets regning og er å betrakte som et høringsdokument. De konklusjoner og anbefalinger som fremkommer er fagrådets og de er ikke stabsbehandlet verken i FPK, i kirkelige organer eller i Forsvaret for øvrig.
Feltprosten takker Teologisk fagråd for innsatsen så langt. Jeg imøteser gode og konstruktive bidrag til den videre utviklingen av en forsvarlig geistlig betjening og etikkopplæring i et religiøst og kulturelt mangfoldig forsvar.